ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Svar på insändaren ”Staden måste växa ut mot förorterna” den 24 januari:

Söderort förtätas utan rim och reson. Det norska byggbolaget Veidekke spanar och rapporterar grönområden i söderort där de kan tjäna pengar på att förtäta. Det här är en selektiv verksamhet.

Arne Freholm (M) vill få staden att växa. Se då till att bebygga just staden. Innerstaden utvecklas nu till en exklusiv småstad, där man ska slippa buller och bilar. Det är ett elände för utsocknes att dubbdäck är förbjudna och att man till exempel bygger sönder Hornsgatan till en allé där man behöver bättre framkomlighet i stället.

Min första uppmaning är: bygg upp Stockholm på höjden. Bygg, där marken håller för minst 25 våningar. Expropriera Ladugårdsgärdet, ett fult och meningslöst lergärde mitt i staden, och bygg tre Turning Torso. Av obegriplig anledning är det klassat som Nationalstadspark.

Tillskottet av bostäder skulle pressa ner det orimliga prisläget på bostäder i innerstaden och även ge ringar på vattnet utåt. De som bara vill ha bostad skulle inte förlora, däremot skulle de som bara spekulerar förlora.

Min andra uppmaning är: förtäta jämnt. Jag kan inte se att det förtätas i områdena: Äppelviken, Smedsläten, Ålsten, Nockeby med mera i samma utsträckning som nu sker i Vantör med omnejd.

Kom igen i frågan om att ställa upp, då antal skattskriva per kvadratkilometer i dessa områden är i kapp södra förorterna. Det finns massor av grönområden som skulle kunna bli utmärkta boenden. Såväl flerfamiljshus som villor. Och Veidekke skulle tjäna bra även på dem. Man bygger även i innerstaden, men bostadspriserna visar att det är för lite. Dessutom händer det knappt något i de norra kommunerna.

Det är lätt att vara solidarisk när andra förväntas vara givarna. Vid Örbystråket ska man bygga bort barnens sista pulkabacke, även använd av skolor och förskolor. Detta kommer aldrig att ske i Bromma, för där bor minst 25 procent av huvudstadens chefer inom media. Hur var det nu det där om egoism och okunskap låg till Arne Fredholm? Det är kanske inte en ny kommun vi behöver, men ett Söderparti?

ANNONS