ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Vad ska samhället ha för grundläggande funktioner? Som brevbärare ser man hur arbetskamraterna springer och sliter varje dag.

När sedan företagsledningen får möjlighet att göra det bättre för medarbetarna blir svaret mer att göra under samma tid, tyngre belastning, fler trappor och fler portar.

De säger hela tiden att det blir mindre post och visst minskar den. Men jag skulle vilja säga att avregleringen av postutbärningen har sin stora del av förklaringen, med försämrade arbetsvillkor för de anställda och löner som släpar efter.

Som brevbärare ses man som en förbrukningsvara som lätt kan bytas ut. Det är en av konsekvenserna av att allt ska ut på marknader, där också ens värde som människa reduceras till att man är en vara på en marknad för arbetet.

Om de nu skulle rekordbanta organisationen, kan man då inte som medborgare kräva sin rätt till en grundläggande service? Men där råkade jag visst försäga mig, du är inte medborgare längre, du är kund. Då kan man inte göra samma anspråk.

Det känns som att Posten inte tar sitt samhällsuppdrag på allvar och de anställda får bära neddragningarna på sina axlar.

Vad är då syftet med alla rationaliseringar? Att Posten ska göra ännu mera vinst, att företagsledningen vill ha ännu mer i bonus?

Visst är företaget statligt, men det drivs som vilket kapitaliskt företag som helst. Det är samma principer.

Att människor förbrukas på vägen till det stora målet har mindre betydelse, ett visst svinn får man räkna med.

ANNONS

Johan

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.