ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Vi är föräldrar, syskon, far- och morföräldrar, makar, sambor och barn som har funnit varandra genom Föreningen anhörig till en gärningsman (FATEG).

I vår sorg över det som våra närstående har orsakat och i det kaos som blir efteråt kan vi vittna om samhällets brist på förståelse för vår situation.

Vi som är anhöriga, och även våra barn, blir uthängda, nekas arbete och får ingen hjälp att bearbeta det vi går igenom.

Vi blir ofta sjukskriva i perioder, på grund av utmattning och den negativa stress vi utsätts för, till stor kostnad för samhället.

Vi efterlyser en debatt om vår situation. Det behövs i varje kommun ett team med polis, socialtjänst, sjukvård, psykologer och andra som är vana att arbeta med människor i kris, dit vi anhöriga kan vända oss för att få stöd och hjälp i vår traumatiska situation.

De som arbetar på Försäkringskassan behöver också utbildning i hur vi anhöriga bör bemötas.

Exempel på hur det kan gå till i verklighetens Sverige: Du sitter hemma en kväll efter jobbet och telefonen ringer. Någon säger: ”Jag ringer från UD, jag skulle bara meddela att din son sitter häktad i Asien. Har du frågor får du vända dig till NN på UD imorgon.”

Eller: Du sitter hemma och väntar på din sambo som är sen. Det ringer på dörren, in kommer fyra poliser med skottsäkra västar och hund och gör husrannsakan. Du har ingen aning om varför, de säger att din sambo sitter anhållen för ett grovt brott. Att det finns minderåriga barn hemma tar de ingen hänsyn till.

Samhället sviker oss anhöriga.

ANNONS

FATEG

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.