ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Sverige är det enda land i världen där man tillåter att allmänt finansierade skolor drivs av privat­ägda, vinstdrivande bolag.

Att få ta emot skattemedel för att driva en skola är en ynnest som ska förvaltas på bästa sätt.

Likvärdighet i form av gemensam läroplan, gemensam värdegrund och resurser att hjälpa elever med särskilda svårigheter, är en hörnsten i byggandet av en skola med hög kunskapsnivå över hela landet.

Det ska finnas ett självklart grundalternativ i form av en bra kommunal skola i varje bostadsområde för de barn som vill gå i en skola nära hemmet tillsammans med flertalet av kompisarna från förskolan.

Idéburna skolor med tydligt fokus på elevernas lärande är viktiga som komplement till de kommunala skolorna. Idéburna skolors riksförbund anser att allt överskott ska återinvesteras i verksamheten. ”Den skatte­finansierade skolpengen ska oavkortat gå till elevers och barns utveckling och lärande. Den ska definitivt inte gå till riskkapitalisters bankkonton i och utanför Sverige.” skriver rektorerna Anneli Vossman Strömberg och Marita Sandin Larsson som varit drivande i bildandet av förbundet (Norrtälje Tidning 130826).

Ett krav på återinvestering av vinsterna i skolföretag skulle hålla riskkapitalisterna borta från skolmarknaden och samtidigt hålla dörren öppen för seriösa idéburna aktörer. Rätten till en bra utbildning har förvandlats till en handelsvara genom en ideologi som hävdar att privatisering är bäst i alla lägen.

Nu är det dags att avsluta detta experiment med våra barn och ungdomar som försökskaniner. Riskkapitalister och vinstintresse måste bort från skolans värld.

Peter Emsheimer och Birgitta Odelfors, Gemensam Välfärd Stockholm

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.