ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

I Sverige handlar klimatförändringarna ännu främst om misslyckade förhandlingar på toppmöten, som nu senast i Polen. I Kenya är det redan i dag en fråga om överlevnad.

Stockholmarna kan bidra till förändring genom att avge ett nyårslöfte om att plantera fler träd. Under 2013 har stockholmare planterat över 200 000 nya träd i Afrika genom Vi-skogen.

Lägg till det träd som stockholmska företag, organisationer och privatpersoner runt om i landet planterat under året och antalet blir över en halv miljon. Det är en viktig insats som vi är mycket tacksamma för. För vi vet att träden är livsavgörande.

Här i Kenya känner människor redan av förändringarna i klimatet. I mitt arbete möter jag dagligen bönder som vittnar om detta. Att torrperioderna blir längre. Att allt kraftigare regnoväder förstör marken och minskar skördarna.

Att vi måste göra mycket mer, redan nu, för att människor ska kunna anpassa sig till de nya villkoren. För att deras barn och barnbarn ska överleva.

Det är fattiga människor som drabbas värst och som är mest sårbara för klimatförändringarna.

För 30 år sedan kunde en småskalig lantbrukare i Kenya få ut 35 säckar majs per hektar mark och år. I dag blir bonden överlycklig om han eller hon kan få ut 20 säckar från samma jord. Det betyder i praktiken en halvering av familjens redan ansträngda ekonomi.

Det är lätt att misströsta och paralyseras när vi möts av sådan dyster fakta. Men vi vet att det finns sätt att minska effekterna och skydda människor mot klimatförändringarna.

Sedan starten 1983 har Vi-skogen stött människor att plantera träd tillsammans med grödor på sina gårdar. På så vis blir jordarna bättre, skördarna ökar och påfrestningarna på skogarna minskar.

ANNONS

Nu uppmanar jag alla stockholmare att avge ett nyårslöfte: plantera fler träd i Afrika under 2014. Tillsammans kan vi se till att göra framtiden ljusare, trots det mörka hotet från klimatförändringarna.

Arne Andersson

programchef Vi-skogen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.