(rubrik saknas)

Årligen fylls tv:s programtablåer med olika idrottsgalor. Störst är ”Svenska idrottsgalan” som fyller Globen varje år, och som har enorma tittarsiffror. Här delas det ut mängder med utmärkelser där Jerringpriset och Bragdguldet har mest prestige. Även ”Fotbollsgalan” har många TV-tittare.

Vi Socialdemokrater vill att även den lokala idrotten ska uppmärksammas på samma sätt. Vi vill att Täby inrättar en egen gala för det mycket omfattande föreningsliv som finns här. Täby har i dag mer än 400 ideella föreningar, och massor av idrottande invånare. Vi tror därför att det skulle vara uppskattat med en egen lokal gala för att främja både rörelse och idrottande.

Tyresö har sedan flera år en lokal gala. Senast deltog fler än 250 gäster i firandet när kommunens idrottspersonligheter prisades. Under kvällen delades priser ut till årets förening, årets ledare, årets unga ledare, årets idrottsprestation, årets kvinnliga idrottare och årets manliga idrottare. Det borde vi väl kunna göra i Täby också?

Sedan decennier har Täby en årlig kulturgala, där årets kulturpris och olika kulturstipendier delas ut, och publiken bjuds på musikunderhållning av hög klass. Det har blivit en uppskattad tradition, och det finns knappast någon som skulle komma på idén att avskaffa den. Men för idrotten finns inget liknande, trots att kommunen årligen delar ut priser även här. Idrottsmedaljen till årets ledare och årets idrottare har funnits i många år. På senare tid har även ett breddidrottspris och ett årligt idrottsstipendium tillkommit.

Visst borde väl Täby kommun kunna arrangera även en lokal idrottsgala, under ledning av en erfaren konferencier? En festkväll dit kommunens samlade föreningsliv bjuds in, och där lokala förebilder och goda prestationer uppmärksammas. Tibble teater skulle nog fyllas till sista plats en sådan kväll, för det är väldigt många Täbybor som ägnar sig åt idrott av olika slag.

Conny Fogelström (S)

oppositionsråd i Täby

Camilla Henricsson Bajas (S) gruppledare i kultur- och fritidsnämnden