(rubrik saknas)

Till alla tobakshatare.

Ja, tobak är verkligen något förskräckligt. Jag blev fast i tonåren och är i dag beroende av en vidrig och farlig drog.

När jag började röka kände man redan till riskerna med rökning. Men inte trodde man då att man själv skulle kunna drabbas en dag av det. När jag började jobba rökte man till och med på kontoret, på flygplatser, man satt i tåg och rökte och gick på bio och rökte.

Sedan några år är det förbjudet att röka på alla allmänna platser som är instängda. Jag tycker det är bra och håller mig till dessa regler.

Jag försöker på andra sätt att bidra till en friskare natur och bättre värld. Marknaden i dag tvingar företag att producera billigt och snabbt. Det är allt från hemska arbetsförhållanden och barnarbete till djur som tuggar i sig dåligt och farligt foder för att ge bättre avkastning och stentvättade jeans där arbetarna får i sig starkt cancerframkallade ämnen.

Jag försöker för min del att avstå från dessa billiga tillverkare.

Världen är inte perfekt – och inte människan heller. Jag blir irriterad när jag står bredvid ett rödljus och bilen som startar i världens fart släpper ut ett svart moln rakt i ansiktet på min dotter som sitter i vagnen. Det är väldigt illa för hennes lungor.

Tyvärr är jag beroende av cigaretter, denna hemska drog, men det gör mig inte till en dålig människa. Jag försöker så gott jag kan att bistå mina medmänniskor på andra sätt samtidigt som jag gömmer mig som en tjuv och röker min cigarett bakom en buske. För självklart anses man nästan vara världens sämsta människa som tänder en cigarett.

Detta när man bara är en helt vanlig människa, som är beroende och inte visste bättre när hon var 16.

I dag är jag 39 och allt detta är egentligen inte så länge sedan.

Vi lever tillsammans i ett samhälle och måste stå ut med andra människor som inte är perfekta. Så är det i ett samhälle. Här finns alla sorters människor.

Rökaren