(rubrik saknas)

Som fattig pensionär sitter jag låst i ett skruvstäd. Regering och pensionsmyndighet – ska vi som endast har grundpension vräkas och svälta ihjäl ?

Min hyra stiger med cirka 200 kronor per år eller mer. I dagsläget ligger hyran på 7030 kronor, pensionen på 7046 kronor. Med alla bostadstillägg så räcker pengarna till fasta utgifter men inte till mat. Det får bli havregrynsgröt och potatismiddag. Inga semestrar eller utflykter, inga nya kläder.

Jag är ensamstående utan släkt och har ingen att vända mig till för ekonomisk hjälp.

Jag har nu fått meddelande från Pensionsmyndigheten om att min månadsutbetalning nu sjunker med 140 kronor (efter att ha ansökt om höjning). Detta med motiveringen att de ”inte kan ta hänsyn till att min hyra överstiger 5 000 kronor”.

Och så har det alltid varit, myndigheter räknar med att ingen har en hyra som överstiger 5000 kronor trots att man vet att hyresrätter stiger varje år.

Jag har inget kapital, ingen annan inkomst, ingen extra pension. Hyran tar 65 procent av pensionen inklusive bostadstillägg.

Problemet är att ingen hyresvärd tar emot någon som tjänar under 18 000 kronor i månaden, vissa hyresvärdar kräver minimum inkomst 22 000 kronor i månaden så jag har därmed ingen möjlighet att flytta. Jag sitter alltså fast i ett skruvstäd och kan inte komma loss. Jo, om jag väljer att köpa mat framför att betala hyran. Då skulle man bli vräkt och bo i en kartong i något gathörn.

Detta är under all kritik, och svårt för oss som har betalat skatt i alla år. Det måste finnas någon möjlighet att höja pensionen och sänka skatten för fattigpensionärer som lever under existensminimum.

Avskedade och avhoppade regerings/riksdagsledamöter och övrig myndighetspersonal fortsätter att få ut sina höga löner trots nya arbeten med ytterligare lön, medan många som jag med endast grundpension svälter.

Var är jämlikheten och var är väfärds-Sverige när det gäller denna målgrupp?

Li, pensionär i Stockholm