(rubrik saknas)

I sommar har vi kunnat läsa att Sveriges veterinärförbund och Världsnaturfonden anser att elefanter på cirkus borde förbjudas. Bland annat därför att djuren inte får utlopp för sina naturliga behov och inte mår bra av att resa land och rike runt. De skadas psykiskt och lider av smärtan i sina leder när deras kroppar slits ut i förtid av konsterna.

Cirkusarna svarar att de tar väl hand om djuren, att djuren inte skulle uppträda om de inte ville.

Inget kunde vara längre från sanningen. En cirkuselefants liv skiljer sig som natt och dag från en vild elefants. De föds inte till detta liv, utan föds vilda, i Asien och Afrika. Cirkusar kan inte avla elefanter, för de har bara har honor. Hannarna är för farliga.

Elefantungarna knäcks psykiskt, tills de låter en människa vara flockledare. Sedan följer träningen och resultatet kan vi se i manegen.

Att få en elefant att göra helt onaturliga saker, som att sitta på en pall eller stå på huvudet, kräver att tränaren är dominant och elefanten undergiven. Tyglandet av elefanten sker med våld. Med piska och en speciell träpinne med metallkrok slår man elefanten på ställen där det gör ont, men inte lämnar märken. Elektriska stötar används också.

Elefanterna turnerar ofta året runt. När säsongen är över här, åker de runt i Europa.

Stoppa detta djurplågeri. Låt elefanterna leva i reservat resten av sina liv, utan hot och slag.

Ett liv som är så nära det vilda elefantliv som de skapades för.

Elefanternas vän