(rubrik saknas)

I stället för sommarmild kvällsluft genom sovrumsfönstret kom natten till söndagen den 10 augusti, en frän stank av fotogen. Många i Rågsved ringde, liksom jag, 112 och fick veta att räddningstjänsten inte gör någonting förrän någon annan har lokaliserat källan. Man antog dock att det kunde komma från sopförbränningen i Högdalenverket.

Är det rimligt att enskilda medborgare, utan tillgång till skyddsutrustning, ska ge sig ut och leta källor vid giftiga utsläpp? Nu kanske fotogen (om det nu var det) inte låter så farligt.

Men om man frågar giftinformationscentralen, säger de att det kan ge huvudvärk, kräkningar och, vid långvarig exponering, bland annat rubbad hjärtrytm. Hur lång ”långvarig” är varierar från individ till individ. Det kan vara några timmar, vilket giftinformationscentralen angav. Deras referens är troligen en vuxen man.

Det är minst sagt obehagligt att sitta instängd, utan ventilation med en 22-månader gammal pojke, och vänta på att problemet ska ”blåsa bort”, i vetskap om att ingen gör någonting för att förhindra ytterligare utsläpp.

Ska det få vara så?

Medborgare som åtminstone inte vill behöva känna lukten av de gifter vi får i oss från den ­EU-utdömda Stockholmsluften