(rubrik saknas)

”Allt som är nytt är dåligt” tycker många. Kanske min förklaring här kan ge lite mer kött på benen kring reskassan.

På ett och samma Accesskort kan man ha många betalningsalternativ, varav ett är reskassan.Du behöver bara hålla reda på hur många zongränser du ska passera, vilket inte är någon skillnad jämfört med remsan.

Det nya är att du alltid måste välja rätt antal kuponger redan vid första påstigningen. Reser du exempelvis över en zongräns väljer du tre kuponger. Oavsett vilken standardresa du har kan du alltid välja ett annat antal kuponger.

Håll då kortet i ena handen långt bort från kortläsaren när du trycker på siffrorna med den andra. Lägg sedan på kortet.

Däremot kostar det en ny standardresa om du väljer för få kuponger från början. Du kan lägga till kuponger så länge du är kvar i samma zon, men inte när du passerat zongränsen. De flesta som förlorat pengar på reskassan har råkat ut för just det här.

Mitt tips är att om du är osäker så fråga. Vill du ha ett kvitto på vad som dragits på ditt kort, säg till busschauffören eller i spärren.

Det här är ett nytt system som vi alla måste lära oss och det tar lite tid. Betalning med betalkort är ett alternativ som jag saknar, men jag vill definitivt inte ha tillbaka kontanthanteringen i bussarna.

Ganska nyanställd

busschaufför