ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Kyrkorådet i Skarpnäcks församling har beslutat att säga upp samarbetsavtalet med Hammarbykyrkan av ”ekonomiska skäl” och de vill flytta resurserna till Södra distriktet (Skarpnäck och Bagarmossen).

”En helig allmänelig kyrka”, en allestädesvarande kyrka som täcker hela Skarpnäcks församling, är det normala kyrkliga tankesättet – men inte här.

Nu blir Hammarbyborna utan Svenska kyrkan, för Hammarbykyrkan blir en frikyrka åderlåten på personal. Vad händer med den stora farsitalande gruppen som träffas? Hur går det med diakonin när diakonen försvinner och förättningar som dop, konfirmationer när en präst försvinner?

I södra distriktet finns det gott om personal i Bagarmossen och mindre i Skarpnäck, som kanske behöver ytterligare personal. Men varför ta den från Hammarby som nu blir utan svenskkyrklig verksamhet?

Inte heller är det brist på pengar. Kyrkorådet har sparat flitigt och det finns pengar att fortsätta som förut i Hammarbykyrkan. Jag tror det handlar om teologiskt-politiska markeringar. Majoriteten i Skarpnäcks församlings kyrkoråd har intagit teologiskt-politiska positioner som gör att de inte längre kan samarbeta med frikyrkor fullt ut.

Detta innebär att Svenska kyrkan i framtiden inte täcker upp Hammarby och Kärrtorp och inte har söndagsgudstjänster i Skarpnäck. Hur går det med Jesu bön ”de skall vara ett så att världen skall tro”? Detta ligger långt borta.