(rubrik saknas)

Jag bor i Aspudden. Nu har det tydligen dykt upp planer på att det ska bebyggas mellan Aspudden och Midsommarkransen. Omedelbart kommer det upp tankar om att döpa om stadsdelarna till ett gemensamt namn – Aspkransen?

Varför? Det är väl ändå två stadsdelar med lite olika historiska bakgrunder. Ta till exempel Stockholms innerstad, där är det noga med att det finns olika stadsdelar när folk talar om var de bor. Där är det väl ihopbyggt, men ändå olika stadsdelar.

Ett par andra exempel på hur historien lätt kan förvanskas av vad jag tror kommersiella motiv: Stadsdelarna Marievik och Årstadal kallas nu för Liljeholmskajen. Jag gick i det området precis när den nya bebyggelsen var i startgroparna. Jag kommer inte ihåg vad det var för kommersiellt fönster jag såg skylten i.

Områdets namn bör bytas till Liljeholmskajen. Nu ser man knappast en annons där det står Årstadal, utan Liljeholms­kajen. Ibland benämns det Sjövikskajen.

Stadsdelen Lugnet har fått namnet Hammarby Sjöstad, och det har stockholmspolitikerna medverkat till. Det kommersiella motivet är, vad jag tror, att så snart ett område kan förknippas med närhet till vatten stiger värdet på bland annat bostadsrätterna samt att det är ”finare” att bo där. Det finns säkert även andra motiv.

Jag själv tycker att det är ”finare” att bo i ett område med en historisk bakgrund, så låt mig i fortsättningen få bo kvar i Aspudden.