ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Arbetsförmedlingen är dyr, ineffektiv och klarar inte att hjälpa svenska ungdomar in på arbetsmarknaden. Vi har i dag en ohållbar situation.

Tiden är knapp och det krävs en reformering mot ett bättre sätt att förmedla jobb. Därför är det dags att skicka Arbetsförmedlingen i graven. Privata aktörer kan ta över och ge en lägre samhällskostnad. Nischade förmedlingar med kompetens skulle öka effektiviteten för arbetssökande.

Sverige har haft en offentlig arbetsförmedling i över 60 år. Trots det har ungdomsarbetslösheten stadigt klättrat uppåt. Antalet arbetslösa är inte det enda beviset på vilket misslyckande Arbetsförmedlingens arbete med dagens ungdomsgeneration är. Företagen tycks inte heller ha något större förtroende för verksamheten och bara drygt hälften av nyrekryteringarna görs via Arbetsförmedlingen.

IF Metall har gått så långt att man startat en egen förmedling, vilket måste ses som en tydlig inkompetensförklaring av Arbetsförmedlingen. Att AF tar in en privat aktör när man själv ska anställa säger en del om vilket undermåligt jobb man gör.

Paradoxalt nog har svenska företag brist på kompetent arbetskraft, samtidigt som vi har en rekordstor ungdomsarbetslöshet. Inte ens genom ännu mer resurser har Arbets­förmedlingen lyckats förmedla fler jobb. Sveriges unga förtjänar något bättre än ett svagt utbildningssystem, las-regler som bara gynnar privilegierade insiders, höga skatter, regelkrångel som hindrar företag att växa och en arbetsförmedling där handläggarna i snitt förmedlar 2,5 jobb till personer under 25 varje år.

I Australien får privata förmedlingar betalt utifrån resultat. Där anstränger sig arbetsförmedlingarna för att matcha varje arbetssökande mot arbetsmarknaden och skaffa sig kontakter med företag där anställningar faktiskt sker.