ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Julen står för dörren. Med den kommer konsumtionshets och stress för att ta sig till butikerna och hinna handla allt som ska finnas under granen på julafton.

En förtida överraskning är meddelandet att den globala medeltemperaturen beräknas öka med fyra grader, vilket vi redan har sett varningstecken för: extremtorka och översvämningar är några exempel.

Fyra grader låter lite, men temperaturökningen jämnas inte ut över jorden, utan vissa länder drabbas värre än andra. Länder, som i många fall redan har resursbrist. Vi matas i dag med information om konsekvenserna, men det är lätt att blunda och fortsätta i innötta konsumtionsvanor som hör till julhelgen. Till exempel att ta bilen till butiken för att få utlopp för prylmanin och handla julklappar som egentligen är överflödiga.

Vi stressar på med våra inköp, men går en dystopi till mötes. Detta beteende – att se konsumtion och bilåkande som självklara utan tanke på långsiktig påverkan – kan inte fortsätta. Julen nalkas och vi måste fundera på vad vi värdesätter. Är det en vardag med överkonsumtion och prylmani, där vi tar bilen för enkelhets skull? Eller är det en vardag med tid för varandra och gemenskap, där det invanda alternativet inte är bäst?

Ordspråket ”alla kan inte göra allt, men alla kan göra något” är i dag mer aktuellt än någonsin. Vilka vanor kan du ändra för att motverka en höjning av jordens temperatur? Kanske kan du låta bilen stå och ta cykeln, eller promenera tillsammans med dina barn till butiken och se det som kvalitetstid? Kanske ge bort upplevelser eller varför inte skänka till välgörenhet i dina älskades namn och tillverka ett eget kort att slå in?

Det finaste vi kan ge varandra är vår tid och genom att agera så att du minskar din klimatpåverkan ger du även framtida generationer möjlighet att njuta av vår värld – utan att drabbas av de extrema katastrofer som nu står för dörren.