(rubrik saknas)

Svar insändarenPensionärer ska inte behöva plocka burkar” en 24 september.

Masood tycker att pensionärer har det för eländigt i Sverige och anser att det blir än värre med fortsatt sänkta skatter. Jag vill påstå att det är tvärtom.

De flesta pensionärer har det bra ekonomiskt och sänkta skatter ökar möjligheten för höjda pensioner. Visserligen är pensionen lägre än den tidigare inkomsten, men samtidigt har de flesta inte längre försörjningsansvar för barn.

Dessutom har man skaffat sig det man behöver vad gäller bostad, möbler och annat. Allt­eftersom man blir äldre konsumerar man mindre. Det är vad jag ser hos mig själv som pensionär liksom hos mina vänner med olika inkomstbakgrund.

När det gäller sambandet mellan pensioner och sänkta skatter sjönk skattetrycket mycket riktigt från 48,3 till 44,3 procent under åren 2006 till 2011. Men samtidigt steg skatteintäkterna från 1 422,8 till 1 552,5 miljarder. Det fungerar alltså att stimulera ekonomin med skattesänkningar och därmed öka resurserna för att höja pensioner och annat.

De skattefinansierade statliga pensionerna beror på hur mycket man tjänat. Den som tjänat mycket slår dock i ”taket” och får mindre än vad hon tjänat ihop till. Den som tjänat lite lyfts upp till ”golvet ” (garantipension) och får mer än vad hon tjänat ihop till. Visst finns det pensionärer som har det eländigt på olika sätt och det bör man göra något åt, men de är nog inte så många som Masood tycks tro.Tommy Källbäck