ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Det är många som störs av bullret i Danderyds kommun. De som bor närmast E18 har svårt att prata i samtalston i trädgården eller på balkongen. Bullret ligger som en irriterande matta långt in i kommunen.

Vid Stocksundet finns tre broar för E18, Roslagsbanan och tunnelbanan. Bullret från dem sprids långt över vattnet till både bostäder och strandpromenader. Även inne i skogen hör man bilarna.

Självklart undrar många varför inte Danderyd har bullerskydd längs med E18, när det är så i Täby. Där lyckades man få dåvarande Vägverket att betala bullerskydden, och det borde vi kunna få till i Danderyd också. Men det sker inte av sig självt.

Föreställ dig att du sitter utomhus en vacker dag. Det är alldeles tyst med undantag från vinden i träden, fåglar som sjunger och grannbarnen som leker och skrattar. Ställ dig sedan vid E18 och jämför hur du känner. Hälso­effekterna av bullret är många: försämrad koncentrations- och inlärningsförmåga (och flera av våra skolor ligger längs väge) höjt blodtryck, stress, trötthet, sömnproblem och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

När man vet att bullret påverkar så många så negativt, hur kommer det sig då att det inte finns en konkret handlingsplan?

Är det någon som tror att alla nya bostäder i nordost kommer att minska trafik och buller i Danderyd? Vi måste själva skapa det samhälle vi vill ha. Dags att sluta snacka och börja jobba!

Jan Lindqvist och Camilla Engström E18-gruppen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.