(rubrik saknas)

Som ung idag ska det mycket till för att kunna flytta hemifrån. Att ha stått flera år i bostadskö är ingen garanti, utan det enda säkra är att ha ett par miljoner på banken så att du kan köpa en bostadsrätt.

Vi som inte har rika föräldrar hänvisas till en otrygg andrahandsmarknad och tvingas lösa boendet en månad i taget.

Det enda sättet att bli av med bostadsbristen är att bygga bort den. Det saknas billiga hyresrätter som unga har råd med, och de styrande i Sollentuna gör ingenting åt problemet.

Enligt kommunen själv, i en enkät från länsstyrelsen 2012, finns det balans i bostadsmarknaden. När över 1 200 personer ansöker om samma lägenhet vittnar det om att situationen ser annorlunda ut.

Förlorarna i att det finns alldeles för många bostadssökanden och alldeles för få bostäder är vi som letar boende. Vilka är det då som tjänar på det?

Det är förstås de som själva inte behöver bekymra sig, som står bredvid och i stället tjänar pengar på vår desperata bostadsjakt.

För när vi väl hittar någonstans att bo tvingas vi ofta betala ockerhyror: tiotusen i månaden för en etta är helt orimligt mycket att betala, men helt möjligt att ta ut om det är tillräckligt många som söker. Bristen på billiga bostäder är ett problem som till och med majoriteten i Sollentuna säger sig vara medvetna om.

Det de däremot vägrar erkänna är att det är ett politiskt problem med politiska lösningar.

Vi har haft bostadsbrist i Sverige förut, och det man gjorde då var att bygga nya bostäder. Det är alltså möjligt att bygga bort bostadsbristen så länge den politiska viljan finns. Det måste byggas mycket och billigt. Den gemensamma nämnaren bland oss som letar bostad är att vi inte har några miljoner sparade och sällan kan ta lån. Inte desto mindre är vi i behov av en trygg plats att leva våra liv på.

Det är dags att Sollentuna kommun prioriterar bostadsbristen bland unga. Ung Vänster Norrort kräver att kommunen bygger bra och billiga hyresrätter!

Miranda Gatti, ordförande Ung Vänster Norrort och Johanna Granbom, ordförande Ung Vänster Storstockholm