ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Det var en gång några Danderydspolitiker som kom på idén att man genom att sälja tomter vid/på motorvägen till exploatörer skulle kunna finansiera en tunnelförläggning av motorvägen utan att behöva besvära statsmakterna.

Efter åratal av planeringar och förhandlingar i slutna rum, har nu den politiska majoriteten genom ett antal komplicerade transaktioner beslutat att sälja merparten av sitt kanske bäst belägna och mest värdefulla område i Mörby centrum (OK-tomten) för 110 miljoner kronor. Vän av ordning kan lätt konstatera att denna summa ingalunda ens kommer i närheten av en delfinansiering av en tunnelförläggning på uppskattningsvis 2 miljarder kronor. Det bidde alltså inte ens en tumme till tunneln.

I beslutet ingår dessutom exploateringskostnader omfattande ny infrastruktur (gator, vägar, parker etcetera.) som belastar kommunen med cirka 159,9 miljoner kronor samt kostnader för markinlösen.

En del kan man få tillbaka genom försäljning av den betydligt mindre tomten för två planerade bostadshus längs Golfbanevägen, men någon större vinstaffär blir det inte, snarare en veritabel förlust.

Den politiska majoriteten har nu ändrat sin retorik. Nu hävdar man att ”Projektet är självfinansierande, det vill säga skattemedel tas inte i anspråk för genomförandet. Upprustningen av utemiljön omkring centrum bekostas med de intäkter kommunen får genom försäljning av mark, bland annat OK-tomten, till Diligentia” Kommunen avhänder sig alltså en av sina värdefullaste tomter till en privat exploatör och slår sig sedan för bröstet att skattebetalarna inte behöver betala för det. Var är vinsten? Vem vågar säga att kejsaren är naken?

Anita Enflo

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.