(rubrik saknas)

Benny Andersson, som de senaste åren kämpat för Slussen, uttalade sig hos Skavlan den 13 februari om det planerade Nobelcentret eftersom Geir Lundestad, Nobelinstitutets avgående direktör, medverkade: ”Jag tycker att Nobelstiftelsen inte behöver sätta in hur stora resurser som helst för att bygga ett nytt hus för sig själva på Blasieholmen, som är en fin liten holme. Jag tycker att de ska titta på hur det ser ut där och anpassa sig till verkligheten.”

Kostnaden för skrytbygget beräknas till 1,2 miljarder kronor. Stockholms stad har bidragit med tomten, och det är meningen att man ska få 30 miljoner kronor per år i statsbidrag.

Man tänker demolera ett vackert tullhus från 1876 samt två magasin för att ersätta dem med en modernistisk skapelse, som definitivt inte passar in på denna plats. Både tullhuset och magasinen har ett stort kulturhistoriskt värde. De klassiska hamnmagasinen är Stockholms enda kvarvarande hamnskjul i trä från förra sekelskiftet, och de används än i dag för den lokala sjötrafikens behov. Här finns en mycket sällsynt symbios av nödvändiga verksamheter och levande kulturarv.

Detta skulle alltså totalt utradera den historiska hamnmiljön, och även blockera utsikten mot Strandvägen från de nyligen återupptagna fönstren på Nationalmuseums baksida.

All heder åt Benny Andersson som tar strid för ovärderliga byggnader i vår huvudstad. Det är hög tid att alla stockholmare protesterar mot detta vansinniga projekt, vår stad är tillräckligt förstörd.

Henrik Scheutz