(rubrik saknas)

Svar på insändaren Att tillåta tiggeri är att göra tiggarna en otjänst, den 14 april.

Många är de personer som argumenterar för att förbjuda tiggeri, och hävdar att tiggarna skulle hjälpas av en sådan lag. Är du kanske en av dem? Då vill du inte lösa det egentliga problemet. Du vill bara slippa se det.

Denna vilja att stänga ute utsatta personer som tvingas hit för att överleva handlar inte om att du vill hjälpa dem – utan om att du vill kunna gå till affären utan att behöva bevittna misär.

Det är helt naturligt att känna så, för det händer något inom oss människor när vi ser ett sådant lidande och en sådan orättvisa som fattigdom innebär. Att en utsatt människa ber om något som man inte kan eller vill ge kan ge vår bild av oss själva som goda människor en törn. Många vill inte behöva ifrågasätta sin egen givmildhet, och ifrågasätter i stället personerna som tigger. ”De är lata, det finns hjälp i hemlandet, andra fattiga klarar sig ju utan att tigga” och liknande struntprat. Det är dessa personer, de som skyr självrannsakan och som inte insett att alla människor inte är lika privilegierade som en själv, som vill förbjuda tiggeri.

Jag vet inte vad lösningen på den europeiska fattigdomen är. Däremot vet jag att ett tiggeriförbud inte är en del av den.

Mican

Fel att förbjuda tiggeri