(rubrik saknas)

Arktis är vackert och sårbart. Shell är ett av alla bolag som vill borra efter olja där. Nyligen skulle Shells oljeborrningsfartyg avsegla från Nya Zeeland med destination Arktis, där de senare i år planerar att börja borra utanför Alaskas kust. Men Greenpeace-aktivister blockerade fartyget och hindrade det från att ge sig av. Oljeborrning i de sköra arktiska ekosystemen, hem för djurarter som isbjörn, narval och blåval, innebär helt oacceptabla risker. En olycka i det isiga havet skulle få katastrofala konsekvenser, och det bistra klimatet skulle göra en sanering i stort sett omöjlig.

Samtidigt investerar norska Statoil i oljesandsprojekt i Kanada. Miljöorganisationer kallar oljesandsutvinningen för ett av de i särklass klimatskadligaste och smutsigaste energiprojekten någonsin. Brytningen förvandlar milsvida vildmarkskogar till månlandskap och orsakar mycket stora utsläpp av koldioxid och kemikalier.

Vad har det med oss att göra? I Stockholm driver den borgliga Alliansen på för att bygga Förbifart Stockholm. Moderaterna vill att Förbifarten ska byggas omgående. Förbifarten ökar vårt beroende av bilen och fossila drivmedel.

Priset för massbilismen är högt. Men det blir knappast vi, utan den arktiska naturen och våra barn i framtiden, som får betala.

Det borde vara omöjligt för oss att tillåta, och för att visa det kan vi ta ett viktigt första steg. Stoppa förbifarten.

Stoppa Förbifarten – för vår miljös skull