(rubrik saknas)

På nationaldagen var vi ute och promenerade med vår hund i Enebybergs-/Skarpängs-skogen. Självklart var den kopplad. Djuren och fåglarna har ju ungar och det är dessutom förbjudet att ha hunden lös!

Plötsligt, från ingenstans dyker det upp en lösspringande svart lurvig hund. Eftersom det är obehagligt med en lös hund, som kommer emot och som inte förstår kommandot, ”nej”, försöker vi på alla sätt att köra i väg den för att undvika hund­batalj.

Efter en stund dyker det dock upp en ”husse”, som inte säger ett ljud, utan försöker få fatt på sin lösspringande hund, vilket misslyckas. Hunden springer så småningom med husse i hasorna bort till matte, som står cirka 100 m längre bort. Hunden lägger sig snällt ner på marken bredvid dem.

Vad händer då? Jo, husse kommer efter och bestraffar hunden fysiskt. Hunden skriker till och ylar av smärta! Jag ropar till husse, att han inte får göra så där med sin hund: ”Du har låtit din hund gå lös och nu bestraffar du den, då den återvänder! Hur ska hunden veta, vad den gjort för fel?”

Fortfarande har husse inte sagt ett ljud. Matte ropar då generat till mig ”Du har rätt!”.

Det är oftast inget fel på hundarna – bara på ägarna!

OCE