ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Tänk dig att du bor på ett av Stockholms härbergen för hemlösa. Efter en orolig natt måste du kanske vara ute redan klockan sju i den mörka kalla vintermorgonen.

Visst! Du kan åka tunnelbana eller buss fram och tillbaka eller sitta och småhuttra på en perong. Men nog vore det bättre att kunna gå till värmen i ett badhus! Liljeholmsbadet ger varje år exemplet som pekar framåt! Det är inte vilket bad som helst utan ett båtbadhus! Gå bara Hornsgatan ner till stranden så ligger det där, målat i läckert gult och vitt. Basta och var med i det livliga samtalet, simma i 30-gradigt vatten och ta en fika efteråt.

Och snart är det nu för tionde året ”Bad för hemlösa”, lördagen den 3 mars klockan 10–14. Gratis entré, badkläder kan lånas och badet bjuder på fika. Det hela är ett initiativ av badmästare Imre Nagy, med mångårig erfarenhet från Budapests berömda badhus. Redan ”de gamla grekerna” vurmade för badkultur – hälsa kultur gemenskap – och Imre går i deras spår med jazzmusik, poesi och andra kulturevenemang vid bassängkanten. Så vi kan nog förvänta oss en del sådant också den här första lördagen i mars. Alla besökare får givetvis bidra – med musik, sång, dikter och stories – till den varma stämning som rått här genom årens lopp.

Imre ser ju också arrangemanget som något som förhoppningsvis ska sprida sig till andra i arbetet med att förbättra hemlösas situation. Exempelvis att Stockholms kommun bjuder alla hemlösa på ett årsbadkort – förslagsvis distribuerat genom härbärgen och socialbyråer.