Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Polisen, samhällets skyddsombud – eller kanske inte. Jag har under många år i Polisstyrelsen upplevt polisens situation som mycket svår och jag har skrivit en del artiklar i polisens tidning Sambandet och där berättat hur jag ser på det svåra polisarbetet.

Jag arbetade politiskt på 1980-talet hårt för att vi i Åkersberga skulle få en polisstation som var öppen på heltid – vilket gav resultat.

När jag i DN och i Lokaltidningen Mitt i Södra Roslagen får ta del av dagens situation för närpolisen blir jag både förvånad och besviken. I DN svarar polischefen Jörgen Karlsson i Husby på frågan om varför stationen bara har öppet ett par timmar i veckan med, citat: ”Det var ändå ingen som kom till kontoret. Hellre att vi är ute på torget och träffar 50 människor än att vi sitter på kontoret och träffar två.”

I Åkersberga säger närpolischefen Magnus Bäckström: ”Vi har minskat personalstyrkan från tolv till nio poliser varav tre personer är i yttre tjänst så därför kan bara låsa upp dörren under 9 timmar i veckan.”

Stämmer dessa uttalanden så sitter det således sex poliser på stationen och har sin dörr låst under 30 timmar i veckan.

Mina frågor till närpolischefen Magnus Bäckström är följande: Kan du förstå den frustration som uppstår när en person snabbt behöver hjälp av polisen, ser skylten POLIS, rusar dit och upptäcker att det är fullt av poliser på stationen som inte låser upp dörren och gör det de är betalda att göra utan hänvisar till 114 14 alternativt Facebook?

Anser du som chef för närpolisen att detta är ett korrekt handlande så hoppas jag att vi lägger ner polisstationen snarast och förlitar oss på det privata vaktbolaget i nödsituationer.

Björn Molin

Fotnot: ”Polisen, samhällets skyddsombud” var en kampanj för polisen som mitt företag Serigrafen AB gjorde på 1980-talet.