Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

I måndags skulle jag till ett möte i Landstingshuset och åkte tunnelbana från Slussen. Framme vid Centralen hade jag 45 minuter innan mötet skulle börja – gott om tid! Att promenera från Centralen, Klarabergsviadukten, till Landstingshuset, tar mindre än 15 minuter.

Vid uppgången fanns en lapp på hissen: ”felanmäld 20 juni”. Det var den 24 juni och hissen var fortfarande trasig.

Jag gick då till andra änden av perrongen – där var rulltrappan avstängd. Många behöver åka hiss: funktionshindrade, de med barnvagnar, de med stora väskor, äldre och andra som ”bara” har svårt att gå i trappor. Hissen är så liten att endast en barnvagn eller en permobil får plats. Med så liten kapacitet tar det tid.

Min bebis vaknade av oljuden i tunnelbanan och grät.

Hissen går bara upp en nivå. För att komma till hallen med fjärrtåg och Arlanda Express måste man gå några hundra meter till och ta en annan hiss. För att komma upp till Klarabergsviadukten och bussterminalen måste man åka ytterligare en hiss. Sammanlagt tog det 30 minuter att gå med barnvagn från perrongen till Klarabergsviadukten!

Arg och svettig, med en ledsen bebis, kom jag fram till mötet några minuter sent. Värre är det för dem som missade sina anslutningar – eller för turister, tala om negativ reklam!

Hur klarar funktionshindrade personer det? Det anstår inte huvudstadens centralstation att ha ett undermåligt hissystem och att en trasig hiss/rulltrappa får stå utan åtgärd i fyra dagar.

Som stockholmare och landstingspolitiker skäms jag över att det är så usel framkomlighet. Som centerpartist är jag dock glad att vi i budgeten för 2014 fick igenom att det ska finnas en jourtelefon som man kan ringa vid liknande problem. Jag ska fortsätta att arbeta för bättre framkomlighet och en garanti att liknande fel åtgärdas inom två timmar. Det är rimligt.

Mia Wallgren (C), Nacka