(rubrik saknas)

Solna gymnasiums elever har under ett par månaders tid blivit kontinuerligt och regelbundet kränkta på Facebook-sidorna ”Veckans Hunk-” och ”Veckans Bejb Solna.” Det är inte förrän nu, ett par månader senare, som sidorna försvinner från internets eviga dataserv­rar.

Ageranden som att publicera foton på skolelever och låta eleverna rösta på vem de tycker är snyggast samt möjligheten att kunna kommentera – det är något som hör hemma i Ondskan, och inte i 2012:s Solna gymnasium. Vi har en värdegrund av gemensam solidaritet gentemot varandra. Objektifiering och sexistiska kommentarer står i en bjärt kontrast till vår anda om jämlikhet på alla grunder mellan elever.

Flera elever har gått fram till mig, efter att jag publicerat ett öppet brev till sidorna, och tackat mig för mitt ställningstagande. Det är sorgligt hur många elever som innerligt känner sig kränkta av detta beteende. Jag sörjer det faktum att det tog flera månader för sidorna att försvinna.

När elever kommer till skolan varje vecka och ser att de inte blivit valda till veckans bejb eller hunk känner de sig mindre värda. En skolkamrat till mig blev nominerad samtidigt som hennes bästa vän – och förlorade. Det tärde på deras relation.

Mobbning är något som tas allvarligt i varje skola i Sverige i dag, det är ett direktiv från Skolverket med hög prioritet. Dock ser man att skolorna inte är vana vid mobbning via internet och inte vet hur man ska gå tillväga för att stoppa det.

När sådant händer i ett jämlikt samhälle som Sverige måste vi förstå att något är fel, men detta är inte reglerat på något sätt. Det krävs en förändring för att se till att inga fler elever känner sig mindre värda än sina klasskamrater.

Det får inte pågå kontinuerlig mobbning via internet i månader innan det försvinner. Detta måste uppmärksammas mer. Jag är glad att sidorna nu är borta men jag är inte nöjd eller stolt över tiden det tog.

Vi förtjänar bättre.