(rubrik saknas)

Varför finns facket egentligen? Är det inte för vår, arbetarnas skull? Uppenbarligen inte. I alla fall inte Kommunal. Det ser nog likadant ut i hela Sverige, och så även i Järfälla.

Jag och många med mig som arbetar i vården och äldreom­sorgen, har en arbetsvecka på 37 timmar i stället för 40 timmar, som många med ”vanliga” jobb har. Men det tror man ju att facket har förhandlat fram, för att våra arbetstider är så olika, med dag-, kvälls-, natt- och helg- tjänstgöring. Och man tror att vi ska ”tjäna” på det då vi arbetar obekväma arbetstider. Men så är ju inte fallet.

Då har man i stället en kalenderdagsfaktor samt en semesterfaktor. Jag som inte fyllt 40 år än, har ju 25 semesterdagar, som det så fint står i lagen att alla i Sverige har rätt till. Men så är det ju inte: Vi säger att jag har en semesterfaktor på 1.20. Det betyder att när jag tar semester i låt säga fem dagar, så dras det sex dagar. Varför?

Samma sak när jag är sjuk. Jag var sjuk i fyra dagar förra månaden, men det dras 6.44 dagar i stället för fyra som det borde dras. Det beror på att min kalenderdagsfaktor ligger på 1.61. Detta innebär att då Sveriges mest under betalda yrkesgrupp är sjuk en dag så dras det 1.61 i stället. Alltså närmare två dagars lön försvinner för dem som redan har så dåligt betalt.

Många privata företag i helt andra branscher har också gått ner i arbetstimmar per vecka, som en slags löneförmån. Och de har fortfarande sina 25 semesterdagar, till skillnad från mig och många andra. Och blir de sjuka i fyra dagar, så dras fyra sjukdagar, inte mer. Varför kämpar inte facket och Kommunal för sådant här som är så viktigt för oss medarbetare?

Förhandla bort skiten till nästa års löneförhandlingar i hela Sverige! Det är ju viktigare än alla andra frågor ni pysslar med. Men försvara folk i tid och otid när de agerat fel eller gjort fel på arbetstid, det går minsann bra… Facket ska väl inte stå upp för personer som missköter sitt arbete? Låt dem få sparken, när man gjort nåt fel!

Så ta tag i viktiga frågor nu!

Icke medlem längre