Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Frågan om Påtåker har blivit högaktuell efter inslaget i TV4 om hur man som politiker kan bli mångmiljonär. Många upprörs över summan på cirka hundra miljoner kronor och förblindas av denna. Fast då kommer det viktiga lätt i skymundan: Hur ärenden bereds och hur vissa beslut påverkar miljön.

Gällande Påtåker bör man komma ihåg att Lids förmögenhet betalas av de som köper tomter för att kunna bygga brevid en gammal soptipp bortom ett industriområde. Som aktiv miljöpolitiker och vänsterpartist i Vallentuna under 42 år har jag ofta fått höra att ”svågerpolitik och mygel förekommer ju i alla kommuner” som en förklaring till att jag inte bör bry mig. I Vallentuna är medelinkomsten så hög så några tiotals miljoner har vi kanske råd med. Men misstankar om jäv, svågerpolitik och oegentligheter vid beredningen av och beslutet i ärenden har vi inte råd med. Därför är en utredning av Påtåkerärendet viktig. Viktigt är också att denna inte begränsas till Påtåker. För att kunna få infrastruktur, vatten och avlopp till Påtåker var det nödvändigt att beslutet om exploateringen av Kristinebergsskogen blev av.

Att motsätta sig en utredning av Påtåkeraffären och lägga locket på vore ett stort svek emot Vallentunaborna, kommunalrådet Örjan Lid och kommunen.

Vallentunaborna skulle missa chansen att få se hur ärenden bereds och beslut fattas. Precis som när åklagaren lägger ned ett ärende om brott på grund av brist på bevis och den misstänkta varken fälls eller frias är det stor risk för att kommunalrådet Örjan Lid resten av sitt liv blir omnämnd som en smart myglare som blev politiker. Dessutom är det risk för att Vallentuna, vida omkring, beryktas som kommunen där mygel och svågerpolitik accepteras. Därför är en utredning av frågan om Påtåker viktig.

Svein Tryti (V)