(rubrik saknas)

Systembolagets åldersgräns är bra

Svar på insändare i Mitt i Haninge med rubriken ”Sänk åldersgränsen på systemet” den 28 februari: Jag vill helst att min ungdom inte dricker alls förrän han/hon är så mogen att han/hon kan ta eget ansvar för vad som sker när denne dricker alkohol. Jag tycker att det är bra med 20 års gräns på systembolaget.

Bara för att man är 18 år gammal innebär det inte att man är vuxen, man är bara straffmyndig. Att köpa alkohol på restauranger är lagligt vid 18 års ålder men det är ju också så att om man dricker hemma får man ju oftare i sig mycket mycket mer alkohol än vad du har råd med på en restaurang. De anställda på restaurangen har också koll på sina gäster så att de inte dricker för mycket.

Tack för åldersgränsen på systembolaget, den räddar nog många ungdomar från att dricka för mycket alkohol. Jag tror så här: Om alkoholen hade uppfunnits i dag så hade den varit helt förbjuden. Varför kan man inte umgås och ha trevligt med lagom mängd alkohol? Alltså är det bra med gräns på 20 år på systemet för langning till unga ska stoppas i så stor grad som möjligt.

Visst är det i dag lätt att få tag i importerad alkohol som kanske gör att man inte vet vad det är man dricker, men lösningen på det problemet är inte att sänka åldern på systemet, utan det problemet måste man ta tag i på annat sätt!