(rubrik saknas)

Hur ligger Sverige till internationellt egentligen? Vi hör ibland från Löfvén och kompani om hur illa allt är. Men enligt internationella mätningar ser det ut på detta vis:

I World Competitiviness Report (2012-13) som mäter ett lands konkurrenskraft tar Sverige en fjärdeplats. Och bland 131 länder toppar Sverige The Innovation for Development Report.

Sverige rankas även som nummer ett i mätningen av Knowledge Economy Index från Världsbanken samt The State of Responsible Competitiviness som mäter ansvarsfullt företagande.

Löfven brukar tjata om att vi behöver en ny innovationspolitik, men European Innovation Scoreboard toppas av Sverige. Och vi rankas tvåa av Global Innovation Index. Human Poverty Index (HPI) från FN ska spegla långt och hälsosamt liv, tillgång till kunskap och anständig levnadsstandard och social inkludering. När det gäller föräldrafattigdomen så mäter HPI också den andel av befolkningen som har en inkomst som ligger under 50 procent av medianinkomsten. Sverige har här världens näst jämnaste inkomstfördelning.

När internationella Röda Korset mäter barns hälsotillstånd rankas Sverige etta. Jag är stolt över att vara svensk (och moderat) när jag läser hur väl Sverige skött sig de senaste åren. Vi har gjort massor – och vill fortsätta med det! Heja Sverige!

Anette Hellström (M)