(rubrik saknas)

Stockholms fantastiska kajer och stränder förstörs av all biltrafik. Strandvägen, Norr Mälarstrand, Söder Mälarstrand, Skeppsbron, Munkbron (västra sidan av Gamla stan) med flera kajer och stränder är alla mer eller mindre förstörda av all biltrafik. Det finns inget bilfritt vackert promenadstråk vid vatten i centrala Stockholm.

I somras besökte jag staden Gdansk i norra Polen vid Östersjön. Först måste nämnas att tre år efter andra världskrigets slut så började polackerna bygga upp den totalt bombade medeltida staden. De har lyckats helt fantastiskt.

I denna vackra stad finns en mycket lång helt bilfri kaj. Där ligger små restauranger med uteserveringar på rad. Där flanerar folk fram och tillbaka, unga och gamla, barnfamiljer, ja alla slags människor.

Alla restauranger spelar musik, men inte så högt att de stör grannrestaurangerna. Några har levande musik, men utan förstärkare. Där kan man utan problem föra samtal med sina bordsgrannar. Det var inget promenadstråk för turister utan det var staden Gdansks egna invånare som flanerade där. Det var ett offentligt rum, en träffpunkt, med underbar atmosfär. Jag tänkte på min hemstad Stockholm, med sorg i hjärtat. Vi har inte något liknande, fast vi har så mycket vatten och många kajer och stränder i centrala stan. Är det inte dags att ändra på detta? Är det inte dags att att återta i alla fall en kaj, att låta en kaj bli bilfritt flanörstråk i centrala stan? Låt oss få en given träffpunkt för alla, unga som gamla. Jag föreslår att vi börjar med Skeppsbron. När kronprinsessan Viktoria gifte sig anlade man tillfälligt en grön park på Skeppsbron nedanför Slottet. Jag har sett flygfoton på detta. Det var mycket vackert.

Jag föreslår att Skeppsbron stängs av helt för biltrafik och att vi anlägger en park längs hela kajen. Vi kan låta en spårvagn gå fram där och vi kan ha cykelvägar och gångstråk. I övrigt ska det vara en grön härlig park. Husen längs Skeppsbron kan öppna fler restauranger, och alla ska ha uteserveringar.

Marion Sundqvist