(rubrik saknas)

Söndagen den 15 september begav min man och jag oss till Djursholms församlingshem för att rösta i kyrkvalet. Det var en fin och solig söndag, så vi promenerade. Min man till fots och jag i min manuella rullstol. Vi kom fram till församlingshemmet och jag rullade med stor möda upp för den välgrusade uppförsbacken till huvudentrén där valarbetare stod och delade ut röstsedlar.

I entrén möttes jag av en trappa med tre höga trappsteg. Jag blev full i skratt och sa: ”Hur ska jag komma in nu?”

En av valarbetarna hämtade en valförrättare och jag frågade henne hur jag skulle göra. Hon sa att det kanske finns en ramp på baksidan, men jag sa att det tänker jag inte ens ta reda på, för runt huset ligger det massor av grus och det är stor risk att jag får punktering. Hon hävdade först att jag måste komma till val­urnan, men jag sa att detta måste vi ju kunna lösa genom lite flexibilitet.

Hon gick in och pratade med sina kolleger och kom sedan ut med kuvert och alla partiers röstsedlar. Hon vände sig om och jag stoppade ner en sedel i respektive kuvert. Sedan gick hon in med mina kuvert och fotade med sin mobil och kom sedan ut och visade mig att jag var avprickad i alla tre valen.

Vi löste situationen och jag hade en trevlig stund med valarbetarna och min man.

Det jag vänder mig emot är att ingen tänkt till före valet. Är det lämpligt att välja en lokal som utanför har en brant uppförsbacke med tjockt grus och eventuellt en ramp på baksidan, som ingen riktigt känner till? Ska det vara så att om man sitter i rullstol, så ska man poströsta i förväg, eftersom det inte är givet att man kommer in i vallokalen på ett enkelt sätt?

Jag poströstade aldrig innan jag satt i rullstol, utan tycker att det är ganska roligt att rösta på valdagen och det vill jag ha möjlighet att göra i fortsättningen också!

Tänk till när ni väljer ut vallokaler. Är vallokalen tillgänglig för alla? Tack för ordet!

Agneta Asker Brandt