(rubrik saknas)

Ingenting lockar fram de barnsligaste dragen hos vuxna människor som att sitta bakom en bilratt. Till de infantila dragen hör otålighet. Bor man intill korsningen Ankdammsgatan och Huvudstagatan i Solna påminns man högljutt om detta. Där pågår från halv fyra på eftermiddagen och tre timmar framåt ett hysteriskt tutande från otåliga bilförare.

Bilar kommer från Ankdammsgatan, som tydligen uppfattas som en genväg, för att svänga in på Huvudstagatan. Flertalet svänger åt höger mot Huvudsta. Bilar fastnar i korsningen och blockerar vägen för bilar från Frösundaleden, och tvärtom. Bilarna kan bara flytta sig när trafiken mot Huvudsta rullar igång vid grönt ljus.

Här finns möjligheter till intressant forskning. Tutar förare av ett visst bilmärke mer? Tutar kvinnliga förare, eller har de mer tålamod? Har åldern att göra med otåligheten? Alla vet att det är kaos vid rusningsdags på Huvud­stagatan. Det kommer att fortsätta.

Kommunpolitikerna klarar inte av att förbättra situationen, även om det i varje valrörelse talas om en tunnel. Tutar även kommunpolitikerna?

Välkommen till korsningen Ankdammsgatan-Huvudstagatan mellan klockan 16 och 18 en vardag och lyssna till den atonala signalhornskonserten.

Att vara tvungen att höra den konserten dagligen är närmast outhärdligt, men vid ett enstaka besök är den klart underhållande. Och lyckligtvis, de flesta bilister är så vettiga så de förstår att det inte är någon idé att tuta.

Carl-Olof Rydén