(rubrik saknas)

Svar på insändaren ”Klimatet löser vi inte ensamma” den 7 april:

Riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (M) vill lugna mig när det gäller klimatet . Hon gör tvärtom. Hon påstår att Sveriges utsläpp minskar, när de i själva verket ökar genom att vår konsumtion ökar. Det är bara det att våra utsläpp flyttats till Kina och andra länder där alla våra prylar tillverkas. Men det är samma planet där som här.

Mitt barn lär sig i skolan att isarna smälter därför att vi släpper ut koldioxid med flyg och bilar. Lösningen måste såklart vara mindre bilkörning, mindre flygning och mindre utsläpp.

Men Margareta Cederfelt borde nog gå om grundskolan. För hon vill på fullt allvar att jag ska säga till mitt barn att för att lösa klimatkrisen måste vi satsa på Bromma flygplats och öka inrikesflyget.

Nej tack, jag tänker inte trampa på mitt barns förtroende genom att förolämpa hans intelligens.

M, FP, KD och C i Värmdös borgerliga kommunledning följer dock Monica Cederfelts logik. De har just blåst nytt liv i en egen klimatförstörande plan och vill bygga vägar rakt igenom två skyddsvärda skogar.

Förbifart Ekedal vill de bygga genom Ekedalsskogen, som har så höga natur- och miljövärden att den föreslås bli naturreservat i kommunens egen översiktsplan.

Förbifart Hemmesta vill de bygga genom Hemmesta storskog, också den med stora naturvärden. Den nyligen restaurerade Hemmesta sjöäng har stor betydelse för fåglar och fiskar, och lockar långväga naturintresserade. Den skulle stängas in av trafikerade vägar på tre sidor.

Du som vill stoppa dessa vansinniga vägbyggen: Engagera dig – du är inte ensam!

Roger Falk

Gustavsberg