ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Den 1 januari 2012 fick Sveriges restauranger en förskottsinbetalning på 5,2 miljarder kronor. Sveriges Riksdag hade beslutat att sänka restaurangmomsen med detta belopp med den uttalade avsikten att restaurangerna skulle sänka sina priser så att få flera människor att besöka restaurangerna. Sveriges löntagare bytte på detta sätt ytterligare ett jobbskatteavdrag eller annan skattesänkning mot lägre priser på krogen. Vad hände?

Enligt den undersökning som Lokaltidningen gjorde för några veckor sedan hade bara en restaurang av tio i Danderyd sänkte sina priser. En restaurang skriver på sin hemsida ”att sänka priset med några kronor på enskilda rätter gör ingen nytta vare sig för oss eller för våra gäster”.

Enligt lokaltidningens artikel skulle andra restaranger satsa på ny inredning eller högre kvalitet på sina råvaror. Som om Riksdagens beslut gav restaurangerna fritt fram att välja vad de vill göra eller att inte göra något alls. För en restaurang med tvåhundra lunchgäster, vilket jag tror att de flesta restaurangerna i Danderyd har, som inte sänker sina priser gör en extra nettovinst på 600 000 kronor per år. Med trehundra lunchgäster blir vinsten 1 miljon kronor. Det är klart att man skrattar i restaurangköken.

Jag hoppas att Sveriges lunchätare bojkottar de restauranger som inte sänker sina priser. Hoppa över en lunch i veckan eller äta den hos McDonalds, som sänkte sina priser den 1 januari och dessutom kommer att anställa hundratals nya unga medarbetare. Jag vill se dekaler på restaurangernas dörrar där det står ”Vi lurar inte Dig – vi har sänkt våra priser”.

Restaurangernas svek vid momssänkningen