ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

När du går runt bland affärerna nästa gång – tänk då till noga innan du handlar en tröja, en elektronikpryl eller annat. För varje tröja du handlar kommer många tusentals liter vatten att användas för att bevattna bomullsfälten, mycket kemikalier kommer att användas för att bespruta bomullsfälten, vattnet vid textilfabiken i Indien eller Bangladesh kommer att smutsas ned. När du sedan håller tröjan i handen innehåller den flera farliga kemikalier som går ut i vattnet och sedan ut i Östersjön när du tvättar den. En liten del av kemikalierna tar din hud upp.

Handlar du ett par nya högtalare kommer olika metaller att utvinnas ur gruvor, sannolikt med dåliga arbetsförhållanden. Lakvatten från metallutvinningen kommer att läcka ut och förorena mark och jord. Visste du att tio procent av Kinas jordar är så blyförorenade att de inte kan odlas på? Flamskyddsmedel som minskar människors fruktsamhet kommer att användas.

Sedan släpper alla industrier och transporten hit ut koldioxid som skyndar på klimatförsämringarna. Självklart finns det lite bättre alternativ, ekologisk bomull till exempel. Men det smartaste är – köp bra grejer som håller länge och handla begagnat när du behöver. Varje pryl du handlar betalar vår gemensamma jord och vatten dyrt för! Sedan finns det ju andra saker vi behöver göra för att rädda vår värld – men att shoppa mindre är ett viktigt steg!