ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Jag blev skogstokig när jag tittade på seriepremiären för ”Mammor och minimodeller”. Bara namnet på serien gjorde att jag anade vad den skulle handla om. Men att programmet skulle vara så oerhört påfrestande att se anade jag inte. Vad är det för mening att vaxa benen på en 5-åring? Det är inte realistiskt alls! Självklart är inte detta barnets initiativ utan det är föräldrarna som snarare vill förverkliga sina ungdomsdrömmar.

Att svenska föräldrar kan sjunka så här lågt gör mig illamående, hur tänker mammorna som uppmuntrar sina döttrar att se ut som supermodeller? Programmet sänder helt fel signaler till yngre målgrupper och bör snarare förhandsgranskas. Eftersom TV3 är ett utländskt programföretag omfattas de inte av de svenska reglerna vilket gör att programmet har tillstånd att sända sådant material. Även om det ska råda en vidsträckt yttrande- och informationsfrihet tycker jag att ”Mammor och minimodeller” bör förhandsgranskas av etiska myndigheter.

Jag förundras över vart dagens samhälle är på väg, är idealet att se ut som en Barbiedocka? Låt våra barn vara barn. Jag tror att detta kommer bli ett etiskt problem för våra barn i framtiden då de kan bli utseendefixerade om vi uppmuntrar dem att se ut som ”idealet”.

Dessa mammor gör sina döttrar till objekt genom att så tydligt visa att man måste vara snygg och sexig. Jag har inget emot att man låter sin unga visa kläder åt ”Polarn och pyret” eller ”Lindex”. Men att vaxa benen, sminka och lägga ner 5 000–7 000 kronor i månaden på sitt barn är rent vansinne och absurt. Jag hoppas att TV3 lägger ner programmet.