ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

En helt ny undersökning visar att andelen som vill bo i hyresrätt ökar. Störst är förändringen i våra storstäder, som Stockholm.

Allt fler tycker att det är orimligt att ta miljonlån för att kunna bo och många Stockholmare har inte råd. I storstadsområdena har andelen som allra helst vill bo i hyresrätt ökat med två procent på ett år. Med stora svängningar i bankernas räntor och en osäker arbetsmarknad ser allt fler en trygghet i hyresrätten.

Men samtidigt som det blir fler av oss stockholmare som uppskattar att det är billigt och enkelt att bo i hyresrätt utrotar den borgerliga alliansen de få hyresrätter som finns kvar i Stockholm.

Värst är utvecklingen i innerstaden. Här har nästan 17 000 kommunala hyresrätter sålts sedan 1990. I dag utgör de bara sex procent av bostäderna.

Andelen storstadsbor som vill bo i bostadsrätt minskar däremot, enligt samma undersökning från SEB. Bara 32 procent av storstadsborna vill helst bo i bostadsrätt – men i dag är över hälften av lägenheterna i hela Stockholm bostadsrätter (53 procent). I innerstaden är hyresrätterna än färre, en av tre.

Den borgerliga alliansen säger sig vilja ha en blandning mellan olika upplåtelseformer i boendet och en frihet att välja. Men i dag är det få som har möjlighet att välja att bo i hyresrätt.

Jag älskar Stockholm men jag blir ledsen när jag ser vad den borgerliga politiken gör med staden. Stockholm måste välkomna även de som inte vill eller kan ta ett miljonlån. Allt fler stockholmare vill helst bo i hyresrätt. Vi måste bygga fler billiga hyresrätter så att det valet blir en möjlighet.

Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad -Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad

ANNONS