ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Väldigt få ungdomar som är runt 16–18 år har ett jobb idag. Om man redan som 16-åring (vilket är åldersgränsen för att stå bakom en kassaapparat) skulle ha ett arbete på eftermiddagar och helger, lär man sig att ta ansvar och kommer ha det lättare i framtiden, med lite erfarenhet i bagaget.

Många kaféer och butiker säger nej när ungdomar söker jobb för att de antingen har fullt, eller inte vill ta in någon som har för lite erfarenhet. Där tycker jag att kommunen eller staten kan komma in och till exempel starta hemsidor som visar vart det finns arbetsplatser som söker extrahjälp.

I dagsläget ordnar staten sommarjobb anpassade för oss ungdomar, vilket är väldigt bra. Men jag tycker det även ska delas ut arbeten under hela året. Eftersom vi är unga och inte har så mycket erfarenhet, kräver vi heller ingen hög lön, utan klarar oss på en liten summa.

Jag tror att om det var fler arbetande ungdomar skulle det leda till mindre dåligt beteende som bland annat supande, bråk och småbrott. För det är ofta sånt som förekommer under helgkvällarna. Men om man ska upp och jobba tidigt nästa morgon, stannar man hemma och tar det lugnt på kvällen i stället.

En stor del av alla konflikter i tonårsfamiljer beror ofta på tjafs om pengar. Om ungdomar skulle arbeta och ha en egen liten inkomst som kommer varje månad skulle inte lika mycket pengar krävas hemma.

Jag tycker helt enkelt att det ska finnas bättre möjligheter för oss ungdomar att arbeta!

Ge ungdomar bättre möjligheter till arbete