Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Mot bakgrund av att Familjebostäder nu säljer ut alla sina fastigheter i Blackeberg och andra områden till Wilhelm AB är här ett gott råd till boende i Stockholmshem och Svenska bostäder. Även om ni inte har majoritet i dag för ombildning, se till att registrera en bostadsrättsförening tillsammans med några grannar.

Om allmännyttan sedan bestämmer sig för att sälja ut, så finns en regel i lagstiftningen (hembudsklausul) som ger förköpsrätt till föreningen. Det innebär att man inte får sälja till en privatvärd utan att först erbjuda fastigheten till föreningen.

I Familjebostäders fall, så har alla fastigheter med en registrerad bostadsrättsförening förköpsrätt framför Wilhelm AB, oavsett om huset är nybyggt eller gammalt. Det kan vara bra att gardera sig, om man hellre vill bo i bostadsrätt än att lämna allmännyttan för en privatvärd.

Sedan är det naturligtvis så att man måste få ihop tillräckligt med intresserade grannar vid ett skarpt läge, men det är bättre att ha möjligheten än att stå med långnäsa när privatvärden köper.

En privatvärd har aldrig någon skyldighet att låta ombilda till bostadsrätter, det är bara allmännyttan som har fått de direktiven av politikerna.