ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Så här säger en polisman som blir intervjuad i en artikel i Dagens Nyheter med anledning av den kraftigt ökande inbrottsvågen:

”En del av dem som grips blir också fällda för inbrotten, men det blir ju i praktiken väldigt korta påföljder trots att grov stöld kan ge sex års fängelse. De här individerna är snabbt ute igen. Är den skyldige under 21 år så blir det ofta samhällstjänst, ungdomsvård, villkorlig dom eller skyddstillsyn. För de som är äldre och dömda tidigare kan det bli en till fyra månaders fängelse med frigivning efter två tredjedelar av strafftiden. Det är väldigt kort tid när man tittar på vilken brottsvinst som de gör. Mitt intryck är att straffen inte avskräcker. De här individerna gör förstås en analys där riskerna ställs mot förtjänsterna.”

Det måste kännas väldigt otacksamt att jobba som polis och veta att den nyligen gripne tjuven är ute på den brottsliga banan igen och igen och igen. Om något av alla brottsoffer undrar hur man ska komma till rätta med inbrottsvågen, så är svaret tämligen enkelt.

Kräv att landets så kallade justitieminister vaknar upp ur törnrosasömnen, sparkar liv i riksdagen och sätter lagstiftarna i arbete!