ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Nyligen blev jag uppringd av två upprörda äldre, som sedan många år tillbaka har gästat PRO-bingon i Tranebergs servicehus. Båda ville veta varför PRO tänkte avveckla onsdagsbingon, som nu är en tradition sedan 6–8 år tillbaka. De påstod att de sett ett meddelande med information om att nästan hälften av bingodagarna under våren 2012 skulle dras in.

Det var en nyhet också för PRO. Jag vill blicka bakåt: när vi 1986 flyttade från Umeå till Minneberg åkte en PRO-are (nu avliden) runt med oss och berättade om Traneberg med omnejd. Han gjorde ett stopp vid servicehuset och presenterade det som en stolthet för vår del av Stockholm. Särskilt prisade han samlingslokalerna och restaurangen. Många år var det centrum för äldres aktiviteter.

Men så kom en nu politisk ledning i Stockholm och bestämde att verksamheten där skulle privatiseras. Det gick några år, men de som beslutat om detta beslöt att verksamheten där skulle återgå i kommunal regi. Under de svåra åren började PRO medverka till upprättelsen, genom att varje vecka arrangera bingo främst för de boende i huset. Den genomfördes av sex kvinnliga PRO-are, som också gladde deltagarna med nybakat bröd till kaffe som PRO bjöd på.

Detta har sedan fortsatt tills nu, då någon agerat för att stoppa bingon. Fyra speldagar skulle vissa månader under första halvåret bli en onsdag…

Deltagarna och PRO protesterade, men hade svårt att få någon anledning, onsdagarna måste tydligen reserveras för information för de boende om övergången till trivselboende. Varför den informationen måste gå ut över de äldre, som vill aktivera sig en gång i veckan, är naturligtvis svårt att förklara.

Klart är att PRO har utarbetat ett program som möjliggör bingo varje onsdag. Hur det nu blir med detta och med den mer oroande uppgiften att PRO ska debiteras hyra för organisationen Trygghetsboende återstår att se.

ANNONS