ANNONS

Adjö till Nytorget?

ANNONS

Då jag häromdagen satt vid vackra Nytorget med den nya konstgräsmattan och den fina sprutande fontänen såg jag till min sorg att man tagit sin hund med på gräsmattan. Sedan den nya mattan lagts är det hundförbud men detta verkar inte respekteras. Kanske är skyltarna för små? Det trodde jag, så jag gick fram till det unga paret och påpekade detta förbud. De satt kvar – tillsammans med hunden utan att ta hänsyn till de regler som satts upp!

Jag blir beklämd då jag minns orden från någon av dem som sköter parken då vi fick vår nya gräsmatta: ”nu ska vi se om Södermalmarna kan ta ansvar”. Jag stod och pratade med någon i en halvtimme och tittade på paret – men de satt kvar.

Då detta sker är risken stor att det blir en kedjereaktion: ”om de tar med sin hund så gör jag det också.” Och om detta sker, så får vi säga adjö till vår vackra innerstadspark.

Efter dagen som varit varm låg dessutom massor av skräp, mest papper, kvar på gräset. Också detta ett bevis på att man brister i ansvar! Är det en ansvarslös generation som har vuxit upp? Tänker man inte på det allmänna, på varandra, att vi alla har ansvar för offentliga platser, att hålla gräsmattor rena och snygga?

Vi ska också lära barnen att plocka upp: inte slänga sand och skräp i fontänen, något som jag också alltför ofta får se!

Ja, jag är orolig! Detta är en vacker oas mitt på Södermalm. Snälla, låt oss bevara denna plats och slippa säga adjö till Nytorget inom överskådlig framtid. Jag vädjar till oss alla – ta ansvar!

Bim som bor vid Nytorget