Alkoholfritt barhäng – var finns det?

Mitt i Stockholms reporter Sandra Eriksson.
Mitt i Stockholms reporter Sandra Eriksson.
Mitt i Stockholms reporter Sandra Eriksson om en brist i Stockholms nattliv.

I takt med att hälsomedvetenheten ökar har jag märkt att allt fler vänner väljer att dricka mindre alkohol, eller att helt avstå. I dag är det också mer socialt accepterat än tidigare, men vissa saker blir lite krångligare.

Häromveckan pratade jag med en god vän som valt att inte dricka och hans största problem var att hitta det perfekta stället för en dejt.

Det mest avslappnade alternativet tycks nämligen vara att ”ta ett glas” någonstans, men med det kommer ofta förväntningar på att dricka alkohol. Dricker du ändå inte, men ditt sällskap gör det kan det också kännas lite konstigt. Dessutom är de alkoholfria drinkalternativen inte särskilt roliga. Det ultimata vore ett ställe med allt som ingår i konceptet barhäng, bortsett från alkoholen.

I flera andra länder har så kallade Dry bars dykt upp de senaste åren. Här serveras cocktails, som inte bara är alkoholfria versioner av traditionella drinkar utan innovativa smaksammansättningar, i barmiljö. Men såvitt jag vet lyser liknande ställen ännu med sin frånvaro här i Stockholm.

Har jag fel? Kan du hjälpa min vän? Alla tips är välkomna.

Fakta