Alla ska kunna vara ute på vintern

Det är förvånande att beslutsfattarna inte märkt att det är vinter. Är det inte moddigt, så är det halt. Var är plogarna, sanden och personerna med skyfflar?

Har man sparat extra igen på snöröjningen? Har inte politiker och chefer lämnat skrivbordet och varit ute i verkligheten? Om de gjort det, så borde de sett att väglaget gör det nästan omöjligt att gå med rollator, barnvagn eller använda rullstol och gå med käpp. De som behöver dessa hjälpmedel behöver både komma ut och röra på sig och även handla på vintern.

Man skyller ofta på budgeten, men vem är det som beslutat om kvalitén på framkomligheten för olika grupper även på vinern? Inte är det de äldre, de rörelsehindrade eller mammorna med barnvagnar som varit involverade i besluten. De som har ansvaret åker ofta bil från port till port och behöver inte riskera modd och halka.

Mitt förslag är: Gå ut i verklig-hete, låna en rollator, handla och dra den genom snömodden. Eller sätt er i en rullstol och ta en tur både uppför och nerför på olika gångvägar och gångbanor, så kanske ni förstår varför en del äldre och rörelsehindrade inte vågar eller knappt kan komma ut på vintern.

Det är inte lätt att vara gående eller cyklist den här vintern heller, det frestar på knän i modden och man riskerar skador vid halka. Det har sjukhusen fått uppleva.

Skärpning bör ske nu, då det ännu är vinter kvar och inför nästa år, ty då måste kvalitén på vinterväglaget för alla vara mycket bättre.

Kurt Svedros