Allt är inte alltid vad det verkar

Detta är riktat till de två äldre kvinnor som talade om mig som en dålig förälder och mitt barn som ouppfostrat, bakom min rygg, i kassakön på Hemköp i Vällingby.

Min son är sex år och har autism och ADHD. Han ser ut som ett helt vanligt barn, men är inte det. Han har svårt att vänta och har svårt att förstå vad människor menar när de pratar, hur saker och ting hänger ihop här i världen, varför man får vissa saker, men inte andra.

Det krävs mycket tålamod. Eftersom han har svårt att ”uppföra sig” på grund av sin funktionsnedsättning så brukar vi undvika att ta med honom och handla. Men även vi måste köpa mat ibland. Han ska också få lära sig hur det går till.

Tanterna såg en liten pojke som tjatade om att få sätta sig på bänken vid glasrutan utanför kassorna, han tyckte att de som satt där kunde flytta på sig (vill inte sitta vid främmande människor) och en mamma som försökte förklara, gång på gång att vi kunde sitta på en annan bänk, vid fontänen.

Snabbt upp med varorna på bandet, det var ingen kö, en person framför, de äldre kvinnorna bakom. Jag försöker hålla sonen lugn med mina försäkringar om att få sitta vid en annan bänk, vid fontänerna, så att han inte skulle få ett ryck och springa i väg.

Jag glömmer därför lägga ner kundkorgen på golvet och får ett surt muttrande från en av tanterna över detta. Sedan börjar de tala högt nog att jag ska höra: ”Så där går det om man inte börjar i tid att uppfostra” och ”bortskämda ungar”.

I den stressen vänder jag mig om och skriker att de inte har en susning om ifall min son är bortskämd, de vet inte vad detta handlar om. De skriker tillbaka varför jag tror att de talar om mig, vilket var uppenbart. Jag önskade att jag haft tiden att förklara för dem, att allt är inte vad det verkar.

Skulle de ha sagt samma saker till ett barn i rullstol eller med någon annan, synlig funktionsnedsättning? Vad ger dem rätten att över huvud taget tala nedlåtande om ett barn så både barnet och den som har hand om barnet hör?

Maria