ANNONS

S: ”Vi har alltid satsat på språkkunskaper hos personalen”

Emanuel Ksiazkiewicz
Emanuel Ksiazkiewicz: "Språkkompetens hos kommunens personal har bedömts sedan länge."
Moderaterna i Botkyrka menar att kommunen dröjt för länge med att ställa krav på språkkunskaper hos anställda inom omsorgen och förskolan.
Nu reagerar kommunalrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S) i ett debattsvar:
"Var har Moderaterna i Botkyrka befunnit sig de sista 30 åren?"
ANNONS

Svar på Moderaternas insändare: ”Språktestet dröjde för länge”

”Botkyrka kommun har alltid prioriterat språk. Få saker är så centrala i en demokrati som att förstå och göra sig förstådd.

Därför är Stina Lundgrens resonemang i sin debattartikel ytterst felaktigt och förvånande. Hon menar att vi i Botkyrka inte prioriterat språkkompetens och språkutveckling förrän nu. Det väcker för oss en ny fråga, vart har Moderaterna i Botkyrka befunnit sig de sista 30 åren?

Språkkompetens hos kommunens personal har bedömts sedan länge. Dock har det varit upp till närmsta chef att avgöra nivån samt behovet av stöd. Nu inför vi ett nytt system.

Från och med i år kommer vi, som en av de första kommuner i Sverige, införa språktester för att systematiskt kunna säkerställa nuvarande personals samt nyrekryteringars språkkunskaper. Och det är inte första gången vi tar fronten i frågan om språk.

Redan 2011 var vi en av de första kommunerna att införa en kompetensfond. Målet var tydligt; utöver ordinarie kompetensutveckling, höja personalens kompetenser där det behövs som mest. Under åren som följt har över 100 miljoner kr investerats.

Andra exempel är språkpolicyn (2013), läskampanjen som pågått sedan tidigt tvåtusental och mamma-barnprojekten som hyllades redan 1999.

Vi vill säkra och utveckla språkkompetensen och på så sätt höj kvalitén i våra verksamheter. Genom att satsa på personalkåren skapas synergier, stärkt personal innebär stärkt trygghet och ökat välmående för våra brukare och förskolebarn.

Men självfallet är detta inget Moderaterna vill belysa, det handlar ju faktiskt inte om sänkta skatter eller populistiska poänger. Nej det här handlar ju om verkligenheten, att ta politiskt ansvar för samhällets utveckling. Något som inte intresserar Moderaterna i Botkyrka. Istället utgör de rollen som evig supporter och följeparti till Sverigedemokraterna och Tullingepartiet.

ANNONS

Vi för alla politik på olika sätt. Vissa av oss genom att ta ansvar och ledningen, andra genom att vara en bricka i någon annans spel.

Moderaterna vet nog bästa vilket val de gjort.”

Emanuel Ksiazkiewicz (S), Utbildningsnämndens ordförande i Botkyrka.

M: Språktestet dröjde för länge

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.