Min lokala hjälte

Älvsjö vårdcentral – varför så likgiltiga?

Upptäckte under semestern att medicinen höll på att ta slut. Undrade lite över varför jag inte blivit kallad och ringde Älvsjö VC för att få ett nytt recept utskrivet. Allt verkade frid och fröjd tills jag blev uppringd av en sköterska på vårdcentralen. Det var ett år sedan jag var på besök hos doktorn, fick jag veta, och då gick det inte att skriva ut någon medicin. Först träffa en doktor, sedan få medicin, sa systern. Men jag reser utomlands om några dagar och varför har jag inte på sedvanligt sätt blivit kallad på årlig kontroll, sa jag.

Det märktes att systern inte brydde sig det minsta. Du kan få en tid på måndag, fick hon fram. Tyvärr har jag rest då, svarade jag. Du kan komma och sätta dig på en akuttid i sådana fall, replikerade hon robotlikt. Jag är på landet just nu så det blir inte så lätt, svarade jag. Jaha! ja då går det inte, fick jag till svar och kände mig som en DDR-medborgare som talade med STATEN! Tänk om följande utspelat sig i stället. ”Jag ser att det var ett år sedan du var här sist. Jag ber doktorn förnya ditt recept men vill också boka in dig på ett läkarbesök för att se att allt är okey med dig och att det är rätt medicin och dos du står på.”

Nu löste det sig med medicinen i alla fall även om jag var tvungen att konsultera en god vän som skrev ett recept åt mig. Detta är inte första gången Älvsjö vårdcentral utmärker sig på detta vis. Faktum är att vårdcentralen går under namnet Doktor Hjälplös hos många Älvsjöbor. Förkortat DHL, eftersom man helst skulle vilja skicka dig någon annanstans.

Ryktet säger också att om man får en tid på vårdcentralen bör man också passa på att köpa en lott i tobaksaffären efter som turen verkar stå en bi denna dag. Att söktrycket ibland är stort kan jag förstå men varför denna likgiltighet inför patienternas problem?

Byter vårdcentral till hösten

Undertecknad har fått nog av Älvsjö vårdcentral och personalens dåliga bemötande, nu senast en likgiltig sjuksköterska. Foto: arkiv