ANNONS

Andra får betala för servicen i Sjöstaden

ANNONS

Väsby sjöstad planeras att bli ett bidragsberoende område. Boende i Fresta och andra stadsdelar kommer att via skattsedeln få betala för en gräddfil till service i Sjöstaden som de själva aldrig kan drömma om.

Väsby sjöstad marknadsförs med att den ska bli ”Sveriges miljövänligaste stadsdel”. För att leva upp till det namnet förutsätter planen att där ska finnas en väl utbyggd service som gör att invånarna inte behöver ta bilen från området för att skaffa service på annat håll. Det ska exempelvis gå bussar var tionde minut hela dag­en både till stationen och Väsby Centrum och det ska finnas en livsmedelsaffär av ICA Kvantum eller Hemköpsklass.

Detta ska finnas redan när de första flyttar in. När området blir mer utbyggt utmålas också ett myller av små trevliga butiker och restauranger, totalt 35 000 kvadratmeter kommersiella verksamhetslokaler, sju gånger så mycket som det lika stora Runby och Prästgårdsmarken har i dag.

Problemet är vilka som ska betala för denna fantastiska service som inte finns i något annat område med motsvarande läge och storlek. Vare sig Storstockholms Lokaltrafik eller kommersiella aktörer kommer att tillhandahålla den. I stället förutsätts i planen att någon annan, underförstått kommunen, måste gå in och lämna ekonomiska bidrag. Ingen kostnad anges, men det är lätt att räkna ut att det kommer att handla om mångmiljonbelopp. Varje år.

Om Sjöstaden byggs kommer alltså skattebetalarna i andra del­ar av kommunen att få betala för en gräddfil till service i Sjöstaden som de inte själva kan drömma om. Jämför exempelvis med Fresta­by som har halvtimmes busstrafik, en nedlagd livsmedelsaffär och knappast någon trendig butik eller restaurang.

Varför ska invånarna där och i andra områden betala för en gräddhylla i andra änden av kommunen?

Lennart Olsen (MP) ­civilekonom, ledamot i ­kommunfullmäktige

Matbutiken i Frestaby är nedlagd. Men invånarna får betala för service de inte har tillgång till, skriver Lennart Olsen.arkivboöd

ANNONS
ANNONS